Bimeon

Søg på nettet

Økonomi

Viden om pantebreve

Et pantebrev er et dokument, som giver en långiver sikkerhed i låntagerens faste ejendom! Så enkelt er det. Og dog. Det er ikke enkelt. Et pantebrev skal tinglyses, så långiveren er sikret. Det kan tænkes, at låntageren, ikke betaler, hvad han skylder, og så må långiveren måske bede om, at ejendommen kommer på tvangsauktion.

Lær om pantebreve

Der findes flere forskellige typer af pantebreve. Generelt taler man om 3 typer, men der findes faktisk 4.

Realkreditpantebreve, som giver pant i ejendommen, og som samtidigt er et gældsbrev, hvor ejendommens køber anerkender at skylde et beløb til realkreditinstituttet.
Et realkreditpantebrev kan kun udstedes af et realkreditinstitut. Dem findes der 6 forskellige af i Danmark.

Sælgerpantebreve, som udstedes af en långiver. Fx en bank. Det kan også være en sælger (af ejendommen). Et sælgerpantebrev beviser, at der er stillet pant i boligen, og det fungerer som et gældsbrev, hvor vilkårene for lånet forklares. Ejendommens køber stiller sikkerhed i ejendommen overfor långiveren. Sælgerpantebreve bruges sjældent, men sker det, så er det ofte, i forbindelse med at sælgeren har brug for sikkerheden, det giver i forbindelse med køb af en anden ejendom. Det er nemlig de færreste af os, som har penge nok til at købe en ny ejendom kontant.

Ejerpantebreve. Det er en form for pantebreve, som ikke giver mening. Det er i korthed et pantebrev fra en ejer af en ejendom til sig selv. Giver det mening? Det er udstedt af dig selv til dig selv. Et ejerpantebrev kan bruges flere gange hos forskellige kreditorer. Det er med andre ord en måde, hvorpå en boligejer kan spare udgiften til tinglysning, fordi ejerpantebrevet så at sige kan genbruges, men kun skal tinglyses én gang.

Skadesløsbreve er pantebreve, hvor en ejer giver en kreditor sikkerhed i ejendommen. Det er en form for pantebrev, som anvendes, når gælden ikke er fastlagt. Det kan fx bruges som sikkerhed for en kassekredit.

Alle pantebreve skal tinglyses, uanset hvilken type det er. Afgiften for tinglysningen er på1,5% af det pågældende låns hovedstol. En hovedstol er det beløb, som du låner. Fx 1.000.000 kroner. Det er det beløb, som fastsætter, hvor meget du skal betale i rente på dit lån.

Indviklet?

Ja, det er indviklet at finde rundt i de her ord og termer, når man taler om pantebreve, tinglysninger, lån og hovedstole, men efterhånden som du taler mere med din bankrådgiver, om det jo klarere bliver det for dig. Du kan også vælge at bruge mange timer på nettet og læse om det. Det er bare ikke altid lige let at forstå teksterne. Måske rammer du et site, hvor sproget er et tørt juridisk sprog, måske rammer du et site, hvor du ikke får alle oplysningerne, du har brug for.

Hvis jeg skulle købe en ejendom i dag, så ville jeg sikkert gøre begge dele, inden jeg beslutter mig for at investere i et hus. Det er jo en investering, som man måske skal leve med i 30 år. Det er muligvis grunden til, at jeg ikke vil eje fast ejendom. Jeg gider simpelthen ikke være bundet af pantebreve og gæld.

Indne du kaster dig ud i noget som helst, der involverer pantebreve, bør du tage en snak med dem her:

Vexa Viborg
Farvervej 5
8800 Viborg
Tlf.: +45 96 40 90 00
Email: [email protected]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *