Bimeon

Søg på nettet

Økonomi

Vær opmærksom på dette, hvis du skal til at købe bolig

Er tiden kommet til familieforøgelse, og planlægger i at købe ejendom, skal man være særligt opmærksom på disse to faktorer ved en bolighandel.

Den danske sæson for bolighandler er skudt i gang, og har du fundet den perfekte bolig, så kan det være en god idé at være opmærksom på disse råd, inden du beslutter dig for, at underskrive købsaftalen, og afslutte handlen hurtigst muligt.

Det kan for de fleste være fristende, at få underskrevet kontrakten i en fart og få handlen overstået, så man endelig kan flytte ind i sin længe ønskede bolig. En tommelfingerregel her, som også anbefales af ejendomsmæglere og boligadvokater er, at bolighandlen bør gøres grundig, og ingen af handlens dele bør fremskyndes.

Efter at have foretaget grundige undersøgelser af boligens pris, beliggenhed og øvrige omstændigheder, ville det næste skridt for køberen være, at komme i besiddelse af alle de relevante dokumenter der findes omkring den ønskede bolig.

Boligkøbets mange dokumenter

Det er ikke ualmindeligt at de forskellige dokumenter og rapporter, der findes ved en bolighandel, overskrider 200 sider. Disse er typisk udarbejdet i faglige og tekniske termer, samt et svært juridisk sprog, der gør dokumenterne næsten kryptiske for den almindelige køber.

For førstegangskøberen kan det være vanskeligt at finde ud af, hvad købsaftalen helt præcist indeholder, og derfor bør man være varsom med, at underskrive denne for hurtigt.

Derudover kan forhandlingerne for den uerfarne boligkøber være kompliceret, da man ikke er helt klar over, hvad man helt konkret har, at forhandle med.

Det anbefales af ovenstående årsager, at man kontakter en boligadvokat, i de indledende faser af boligkøbet helst før pris forhandlingerne, da boligadvokaten blandt andet kan være behjælpelig her.

Advokatforbehold

En af boligadvokatens øvrige fordele, hvilket kun en boligadvokat kan udføre, er et advokatforbehold i købsaftalen. Et indskrevet advokatforbehold i købsaftalen betyder, at hvis du som køber beslutter dig for, at trække dig fra handlen af forskellige årsager, kan dette gøres omkostningsfrit. Det er nu om dage muligt, at få en advokat til boligkøb til billige penge, da størstedelen af kontakten foregår elektronisk, og man har valgt at fravælge fysiske møder, frem for hurtigere og mere effektive løsninger.

På den anden side, hvis du som køber vælger ikke at få indskrevet et advokatforbehold, kan køber sagtens trække sig fra handlen, dog mod betaling. Her kræver det, at man som køber betaler sælger 1 % af den samlede salgspris som godtgørelse.

Advokatforbeholdet skal indføres inden der underskrives på købsaftalen. Underskriver køber købsaftalen efter advokatforbeholdet er blevet udført, så er det advokaten der har det endelig ord i handlen. Efter købers underskrift har boligadvokaten typisk 6 hverdage til, at godkende eller afslå handlen.

Ved sidstnævnte er købers underskrift ikke gældende. Typisk afslår boligadvokaten handlen i fællesskab med køber, hvis advokaten støder på et mærkværdigt fund med en afgørende karakter. Efter fundet vil køber blive gjort opmærksom på dette, og en fælles beslutning vil tages om, hvorvidt køber ønsker at fortsætte handlen, eller ønsker at trække sig helt.

Boligadvokatens øvrige opgaver lyder; skødeskrivning, berigtigelse af handlen, gennemgå købsaftalen og diverse rapporter og dokumenter, mv.

Køb af bolig kan være en vanskelig og kompliceret proces, men med den rette rådgivning og eksperthjælp, kan dette gøres lettere og hurtigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *