Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Få styr på forsikringerne når du flytter hjemmefra

Når man flytter hjemmefra for første gang, er der utrolig mange ting, man skal holde styr på. En af de ting som unge typisk glemmer midt i madbudget og indskud til lejligheden, er forsikringer. Så snart man flytter hjemmefra, er man nemlig ikke længere dækket af visse forsikringer via sine forældre. Står du og skal til at stå på egne ben, får du her en overskuelig og nem guide til de forskellige forsikringer, og hvordan du finder den rette forsikringspakke til dig og dine behov.

Vær opmærksom på, at hvis du bor alene og er under 21 år, kan dine forældres indboforsikring stadig dække. Hvis du er fyldt 21, flytter sammen med en kæreste, eller får et barn, skal du have en indboforsikring. Den skal indeholde en ansvarsforsikring, og dække brand og tyveri. Se en unik oversigt over alle forsikringsselskaber i Danmark på Novaindex.com. Det har aldrig været nemmere at finde en forsikring efter Novaindex lavede deres unikke forsikringsoversigt.

Indboforsikring

En indboforsikring dækker dit ’indbo’, hvilket er inventaret i dit hjem. Den skal dække ved brand, tyveri, indbrud, osv. Det er meget forskelligt hvad forsikringsselskaberne dækker, og der kan være visse ting der ikke er inkluderet – for eksempel din cykel.

Bådforsikring

Har du en båd, er det vigtigt at få tegnet en bådforsikring. En bådforsikring dækker, når du sejler, ligger i havn, samt når båden er på land. Der findes den lovpligtige bådforsikring (ansvarsforsikring), og så findes der en kaskoforsikring til båd. Hvilken bådforsikring, der er bedst og billigst, kan være svært at svare på, men indhent evt. et tilbud fra flere forsikringsselskaber. Du kan også se bådforsikring pris på Redningsvest-nu.dk, og på den måde se, hvad det koster.

Husforsikring

Husforsikringen er mest relevant for husejere. Det er den forsikring der dækker selve huset, og ikke inventaret som en indboforsikring gør. Det er især relevant i forhold til brand og vandskader. Når du bor i lejlighed, er den typisk forsikret af bolig/andels/ejerforeningen, men det er stadig en god idé at sætte sig ind i hvordan den er forsikret.

Ulykke

Hvis du kommer til skade, og får varige men som følge af skade eller f.eks. genoptræning, får nedsat arbejdsevne, eller lignende, kan ulykkesforsikringen gå ind og hjælpe dig. Det er dog meget forskelligt hvad forsikringsselskaberne dækker, og derfor er det ekstra vigtigt at sætte sig ind i det. For de flestes vedkommende er de ikke længere dækket af deres forældres ulykkesforsikring så snart de fylder 18 år, så uanset om du bor hjemme eller er flyttet for dig selv, er det vigtigt at tjekke om du skal bruge en.

Ansvarsforsikring

En ansvarsforsikring er til hvis du forårsager skade på en anden persons ejendele, eller kommer til at påføre en anden person skade ved et uheld. Forsikringen går således ind og dækker erstatningskravet. Ud over din egen ansvarsforsikring, kan man også få til heste, hunde, biler, og knallerter, men disse skal tegnes individuelt. Den kan være en del af indboforsikringen, men det afhænger af selskab og pakke.

Livsforsikring

En livsforsikring er endnu ikke relevant for dig der lige er flyttet hjemmefra, men den kan blive relevant senere i livet, når du for eksempel bliver gift og/eller får børn. Hvis du mister livet, kan din familie få udbetalt en livsforsikring, som kan fungere som en økonomisk støtte til fremtiden.

Du bestemmer selv hvor højt beløbet skal være, og hvad der passer til dig og din families økonomi og situation. Udbetalingen kan ske én gang eller over flere måneder. Du kan også vælge at give din livsforsikring til et velgørende formål. Du kan vælge at få fradrag på dine indbetalinger til livsforsikringen og beskatte udbetalingen, eller undlade at bruge fradraget og i stedet lade udbetalingen blive skattefri.

Bilforsikring

Det er påkrævet at du som minimum har ansvarsforsikring på din bil eller knallert, men derudover er der mange tilvalg der kan vise sig at være nyttige. Du kan for eksempel vælge om der skal være en kasko- eller delkaskoforsikring på bilen, som på hver sin måde dækker udgifterne til reparation. Der er også forskellige tilvalg som kan forsikre dig og eventuelle passagerer hvis du kører galt.

Rejseforsikring

Der er mange der ikke længere er opmærksomme på at det gule sygesikringskort ikke længere gælder i udlandet. I stedet skal du medbringe et blåt sygesikringskort, som gratis kan fås fra kommunen. Det gør dig dog kun berettiget til behandling på lige fod med borgere i det pågældende EU-land du rejser i, og derfor kan du have stor nytte af at have en rejseforsikring.

Hvis du rejser uden for EU, skal du helt sikkert have en for at undgå store regninger hvis uheldet er ude. Hvis du lige er flyttet hjemmefra, kan du dog godt overveje om det kan svare sig at tegne en rejseforsikring. Livet på SU er ikke just lig med et stort økonomisk overskud, og derfor er det måske slet ikke realistisk at du betaler for en rejseforsikring hvert år.

Andre forsikringer

Der findes naturligvis også en lang række øvrige forsikringer som er nyttige at have. Vær især opmærksom på, at hvis du er ejer af en hund eller hest, er det et lovkrav, at du har en hunde- eller hesteforsikring. Læs meget mere om hesteforsikringer eller læs meget mere om hundeforsikringer.

Hvis ikke du har en hundeforsikring eller en hesteforsikring, kan du få en bøde på op til 3.000 kr. Bøden er dog ikke den værste konsekvens! Hvis din hund eller hest er impliceret og skyld i en ulykke, hvor der er personskade eller skade på materiel, kan det koste flere hundrede tusinde kroner og endda millioner.

En elektronikforsikring kan være nyttig, hvis du er indehaver af dyre elektronik genstande. Den giver dig erstatning, hvis de går i stykker. Du kan nemlig risikere ikke at være dækket af indboforsikringen, såfremt f.eks. du taber din telefon og smadrer den, eller hælder kaffe i tastaturet. Forsikringen sørger for at du kan få apparatet repareret eller give erstatning svarende til nyværdien. Det er dog forskelligt hvad de enkelte forsikringsselskaber er villige til at dække.

Men hvordan finder man så ud af hvilke pakker der er billigst? På nettet findes der utrolig mange prisberegnere fra de forskellige forsikringsselskaber, som du kan afprøve, for at se hvad der er den billigste løsning, som passer til dine behov. Det er også en god idé at tage en snak med nogle forskellige forsikringsselskaber og se hvilke tilbud de kan give dig.

Det vigtigste er at du altid læser betingelserne igennem når du får en forsikring, så du er klar over hvad du er dækket af og hvad du ikke er dækket af. Den billigste forsikring er nemlig ikke altid den bedste, og derfor kan du få stor gavn af at have læst det ordentligt igennem.

Husk også at tjekke hvor høj selvrisikoen er. Selvrisikoen er det beløb du selv betaler, så hvis din selvrisiko er på 1000 kroner og du får stjålet noget til 700, så skal du selv dække det. Derfor er det vigtigt at du finder en selvrisiko som passer til dig og dine behov.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *