Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Det bedste i køkkenet

Jeg er virkelig misundelig på min svigerinde. Hun har et køkken, som er kæmpestort. Det ville kunne huse et helt hold slagtekøer og en konditoriforretning på én og samme gang. Hun har alle de ting, man kan ønske sig i et køkken: Gryder, pander og alle de forskellige små stykker værktøj, man kan forestille sig. Fx en særlig ske eller kniv, der kan skære bitte små kugler ud af melon eller agurk, juliettejern i forskellige størrelser, vandbade, skåle i stabelvis og i forskellige størrelser. Der er intet, der mangler. Og hun laver aldrig mad. Det, hun kan svinge sig op til, er at smide et færdiglavet måltid fra supermarkedet i mikroovnen!

Brormand kan kokkerere

Men min bror kan lave mad. Og han gør det, når han har tid. Og han er virkeligt dygtig. Han arbejder til hverdag som konsulent i et IT firma, men al hans fritid går med at svinge gryderne derhjemme. Hans specialitet er at lave den mest fantastiske coq au vin, så nu, hvor efteråret er her, og kolde aftener venter, så bliver det dejligt, når han ringer op og fortæller, at hanen er i gryden, og at han venter på, at vi kommer til middag. Han sværger især til gryder fra Eva – den slags her.

Duften af god mad

Når vi min kæreste og jeg, kommer til min brors famøse coq au vin, så kan vi dufte den helt ude fra indkørslen til hans hus. En vidunderlig duft. Blød, skarp, eksotisk og lidt fad. Lige som det skal være. Men når vi så træder indenfor i huset, og videre ud i køkkenet med et glas vin i hånden, så kan vi se, at der virkeligt har været gang i gryderne. Min bror er nemlig ikke god til at gøre rent efter sig, når han laver mad. Det er lige det, han mangler for at kunne blive chefkok et eller andet sted. Der står gryder op i stabler. Godt nok har han sat stablen ned i vasken. Men alligevel. Vi kan se, at han har kogt gulerødder, stegt svampe, kogt suppe osv.

God mad er konge

Jeg har den (dårlige) vane at ville hjælpe ham. Jeg kan se på ham, at han har haft travlt, at han er ved at gå i spåner over at få vores kommentarer til hans ret: ”Hmm”, ”Amm”, ”lækkkert”, ”vidunderligt”, ”himmerige” … du ved.
Så jeg går direkte hen til vasken og begynder at vaske gryderne af. Jeg ved, at det irriterer ham at komme ud til et køkken fyldt af gryder, der ikke er rene. Så 20 minutters arbejde med at få vasket fedt og olie væk fra gryderne er ikke noget problem for mig. Når jeg har fået vaske gryderne af, kan han og hans viv selv sørge for at sætte resten af redskaberne, han har brugt i opvaskemaskinen. Og så kan vi nyde hans simreret og sludre, imens opvaskemaskinen kører.
Efter hans dessert, som altid indeholder frisk frugt, og en god kop kaffe kommer der så et ritual med at udveksle opskrifter. Det er ret sjovt. Hver eneste gang, kommer spørgsmålet altid op: hvor stor en gryde skal man bruge, for at få så lækker en coq au vin frem?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *