Bimeon

Søg på nettet

Artikler

10. klasse på efterskole?

Der er rigtigt mange unge mennesker, der ikke får en levende chance i deres liv til selv at bestemme, hvor de vil hen. De bliver opdraget til at skulle overtage en af forældrenes virksomhed, eller at de skal uddannes inden for det felt, som en forælder eller bedsteforældre arbejder inden for. Det kan godt være, at det er et klogt ungt menneske, der altid har fået gode karakterer i skolen og gymnasiet. Og selvfølgelige uddanner hun sig til læge, fordi det har altid ligget i luften, at det skal hun bare. Bedstefar var læge. Og han har da også kunnet forsørge sin egen familie godt. Igennem et langt liv som praktiserende læge.

Karriere

Hun bliver derfor læge og får arbejde på et hospital. Og så sker der det, at hun finder ud af, at hun slet ikke bryder sig om at være læge. Ikke at det er farligt for hende. Hun har bare slet ikke lyst til at skulle varetage det store ansvar, en læge har. Det kan lede til frustrationer hos hende. Måske endda depression. Og helt sikkert vil det medføre, at hun vil omskoles. Tage en anden uddannelse. Det var der ikke nogen, der talte om, da I talte om karriere og fremtid.

I, som er hendes forældre, har begået en stor fejl. I har ikke ladet hende få lov til lige selv at finde ud af, hvad hun i virkeligheden gerne ville. Og nu har hun fundet ud af, at hun ikke magter jobbet som læge. Hvad kunne I have gjort bedre, så hun ikke havnede i en situation som 30-årig, måske og ikke aner, hvad hun vil fremover?

Et år på efterskole

I kunne måske have ladet hende få et år til at tænke sig om i. Et år uden pres fra jeres eller bedsteforældrenes side. Et år, hvor hun bare skulle koncentrere sig om at finde ud af, hvad hun kan lide, og er meget interesseret i. I kunne have givet hende et år på efterskole i 10. klasse, hvor hun bare fik lov til at snuse til andre måder at lære på og til nogle af sine interesser. Hun var jo meget interesseret i at male, da hun var helt lille. Hun kunne måske have fået gavn af at pleje den interesse – og af at se, at kunstmalere ikke kun skaber store og værdifulde kunstværker, men ofte må arbejde som lærere eller som håndværkere på et teater, hvor der skal males kulisser.

Det bedste for sit barn – altid

I har selvfølgelig gjort, sådan som I mente det var bedst for hende. Muligvis var det den eneste vej frem, I kendte til. Men tænk over, hvor meget tid hun har spildt ved at bruge 7 – 9 år på at blive læge – blot for at opdage, at hun ikke vil arbejde som læge. Er I parate til at finansiere en ny uddannelse til hende? Og vil hun kunne finde ud af, hvad det egentlig er, hun vil nu, hvor der er andre bolde i luften i hendes liv? Det er ikke usandsynligt, at hun har fået en kæreste, og tænker på at få børn, fordi hun bare ikke ved, hvad hun vil.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *