Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Sceneskræk

Du kender godt til den der følelse, der kommer snigende hver gang, du skal fremlægge noget for dine kollegaer. Præstationsangst kalder de det. Ja, måske lider du virkelig af den angsttype. Men chancen er, at du i virkeligheden bare er meget genert og bliver usikker, når du skal tale i større forsamlinger.

Har du talt med en psykolog om problemet? Hvad sagde hun? At du ikke har angst. Det er fint. Så skal du videre – så du kan få det bedre, når du skal fremlægge nye tiltag for kollegaer eller i store forsamlinger. Derfor skal du på et kursus i præsentationsteknik. Og tro ikke, at det vil fokusere på at lære dig alt om målgrupper og brug af korte sætninger i dine PowerPoints. Du har allerede lært alt om definition af målgrupper, brug af PowerPoint, osv.

Du signalerer en hel del

Det, du ikke har lært, er, at du sender en del signaler, når du fremlægger. De signaler får svar fra tilhørerne og nogle af de signaler får dig til at svede og tro, at du er bange. Det kan kurset i præsentationsteknik hjælpe dig med at forstå – og arbejde bevidst med. Og det vil det gøre. Det vil give dig indblik i, hvad din krop fortæller. Det vil give dig instrumenter og tips til at komme væk fra genertheden, så din krop ikke signalerer usikkerhed. Du vil lære at bruge kropssprog, når du fremlægger.

Fang opmærksomhedne i mødelokalet

Du vil også lære meget om, hvordan du holder dine tilhører fanget i et mødelokale. Og det mest værdifulde er muligvis, at du får meget stor indsigt i dine stærke sider og du får gode råd til, hvordan du styrker dem yderligere. Det er jo slet ikke utænkeligt, at du i virkeligheden er en meget morsom oplægsholder. Du tør bare ikke være morsom, fordi din generthed har ødelagt din selvtillid. Så du holder dig til sagen – og skaber en lidt kedelig præsentation. På et kursus i præsentationsteknik kan du få lov til at eksperimentere med forskellige sider af dig selv. Fx hvordan bruger du humoren i dit oplæg. Den indsigt, du får, bliver værdifuld for dig fremover.

Konflikthåndtering er også kommunikation

Nu findes der rigtigt mange kurser i præsentationsteknik, så du skal være lidt forsigtig, når du vælger det, du vil følge. Nogle fokuserer rigtigt nok på, hvordan du laver en flot PowerPoint præsentation eller lignende. Andre analyserer vigtigheden af at kunne visualisere en besked. Andre igen lærer dig at tage de dybe indåndinger, så du ikke mister den røde tråd. Du skal derfor vælge meget omhyggeligt.

En del kurser i præsentationsteknik bliver ofte forvekslet med kurser i konflikthåndtering, fordi en del af indholdet er det samme. Fx så vil et kursus i præsentationsteknik også introducere dig til, hvordan du håndterer tilhørere, som kun vil lave ballade. Et kursus i konflikthåndtering fokuserer på netop dette: At få de uvillige parter ind i dialogen. Forskellen ligger i at det ene kursus introducerer dig til problemstillingen, det andet fokuserer på, hvordan den samme problemstilling løses. Så her skal du altså også lige tænke over, hvad der virkeligt er interessant for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *