Bimeon

Søg på nettet

Økonomi

Opnå økonomisk frihed med et lån i friværdien

Mange mennesker drømmer om at opnå økonomisk frihed, heriblandt også boligejere. Et af de redskaber, som boligejere har, der kan være afgørende for at opnå denne frihed er et lån i friværdien. På den måde kan man som boligejer frigøre midler baseret på boligens værdi – og dermed åbnes døren for en række finansielle muligheder.

I denne artikel kan du læse mere om dine muligheder samt om de risici, der er, og hvilke overvejelser, du bør gøre dig, inden du låner i din friværdi.

Hvad er friværdi?

Friværdi er den værdi, din bolig har ud over den restgæld, du har på boligen. Du finder altså din friværdi gennem dette regnestykke:

Boligens markedsværdi – din restgæld på boligen = friværdi

Friværdi er med andre ord en formue, som mange boligejere ikke fuldt ud udnytter. Mange boligejere får derfor først gavn af deres friværdi, når de sælger boligen igen, men der er mulighed for at frigøre noget af friværdien uden at sælge boligen først.

Muligheder for lån i friværdien

Hvis du vil optage et lån i friværdien, har du nogle forskellige muligheder. Med et fastforrentet lån, får du stabile fradrag og renter, hvor du med et variabelt forrentet lån kan få økonomisk fleksibilitet med mulighed for at udnytte gunstige renteændringer.

Derudover har du også mulighed for at låne gennem bank/realkreditinstitut, men der findes også andre låneudbydere, som tilbyder lån i friværdien. Hvem du vælger at låne pengene af, kan have stor indflydelse på, hvor meget du kan låne. Traditionelle banker og realkreditinstitutter tilbyder typisk lån på op til 80% af boligens markedsværdi, mens andre låneudbydere kan tilbyde 95% – og måske endda 100%.

Investering i fremtiden

Mange, der optager et lån i deres friværdi, bruger pengene på at investere i deres fremtid. Der er mange måder, man kan investere i fremtiden. Det kan eksempelvis være gennem investeringer i aktier og værdipapirer. Det kan også være investeringer i boligforbedringer og renoveringer, hvilket kan bidrage til en øget boligværdi samt forbedret livskvalitet.

For at låne i friværdien behøver man ikke at investere i fremtiden. Midlerne kan også bruges her og nu til fx uddannelse, rejser eller andet, der bidrager til personlig udvikling og velvære.

Opnå en større fleksibilitet

En af de store fordele ved at låne i friværdien er fleksibiliteten. Nogle långivere tilbyder afdragsfrihed i op til 10 år – og det giver altså boligejerne en større økonomisk frihed og mulighederne for at anvende deres midler til andre formål i en periode.

Risici

Men der er selvfølgelig også nogle risici ved at optage et lån i friværdien. Et lån betyder naturligvis også en øget gæld, og dermed også nogle nye forpligtelser. Selvom der er aftalt afdragsfrihed, så skal der fortsat betales renter af lånet.

Derfor er det også vigtigt at overveje alle mulighederne og konsekvenserne for ens økonomi, hvis man vælger at tage et lån i friværdien. For nogen kan det være en god idé at få rådgivning af en økonomisk vejleder, som kan hjælpe med at finde den helt rette løsning ud fra personernes aktuelle økonomiske situation og drømme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *