Arbejdstøj med reflekser

Arbejdstøj er mange forskellige ting. Er du livredder, så er dit arbejdstøj en badedragt eller et par badebukser. Er du fitnessinstruktør, så består dit arbejdstøj sikkert af et par gode leggings og en T-shirt. Arbejder du på et lager eller en byggeplads, så har du brug for noget helt andet arbejdstøj. Refleksarbejdstøj. Du skal nemlig kunne ses. Især hvis du arbejder i rum, hvor belysningen ikke er god, eller det er helt mørkt. Det sikrer, at andre, som også opholder sig i rummet eller på pladsen, kan se dig og eventuelt styre udenom. Fx hvis du kommer gående i en stor lagerhal, hvor mange store, tunge køretøjer bringer paller ind eller ud.

Hvem betaler?

I nogle tilfælde skal din arbejdsgiver stille refleksarbejdstøjet, som du skal bruge til rådighed. Det kan fx være, hvis du arbejder med redningsarbejde. I andre tilfælde kan du vælge selv at købe refleksarbejdstøj, så du er sikker på, at du bliver set, selv om det ikke er påbudt, at du bærer det.

Refleksarbejdstøj sikrer, at du kan blive set både om dagen og om natten. Der er forskellige regler for, hvor meget af tøjet, der skal være dækket af reflekser. Normalt består den slags tøj af et baggrundsmateriale, et fosforescerende materiale og reflekser.

Det fosforescerende materiale gør, at tøjet tydeligt kan ses. De er ofte gule, grønne eller orange.

Men det er ikke nødvendigt altid at anskaffe refleksarbejdstøj, som har fosforescerende materiale. Det kan i nogle tilfælde være tilstrækkeligt, at dit arbejdstøj består, at et neutralt baggrundsmateriale og reflekser. Oftest er baggrundsmaterialet sort, blåt, gråt, brunt eller beige. Farverne står i kontrast til de fosforescerende materialer, så de tydeligere kan ses. Det vigtigste ved alt refleksarbejdstøj er, at reflekserne kan ses fra alle sider. Og at de er syet på tøjet på sådan en måde, at andre, som kommer imod dig, kan forstå, at du er et menneske på arbejde.

Regler for refleksarbejdstøj

Der er forskellige regler for, hvor meget af kroppen der skal dækkes af refleksarbejdstøjet. Det hænger oftest sammen med den omgivende trafik. Arbejder du på en vej, hvor maksimum hastigheden er 30 km/t, så behøver du ikke så meget refleksarbejdstøj, som hvis du arbejder på en motorvej.
Nu er det ikke kun trafikkens hastighed, som afgør, hvilket refleksarbejdstøj du skal have på. Sigtbarhed spiller fx også ind. Selv om du arbejder på en stille vej, så kan det være nødvendigt, at du bruger tøj, som dækker større dele af din krop, så du er sikker på at blive set i den tætte tåge.

Der er også faktorer, som din arbejdsgiver må tænke på, når du skal have sikkert arbejdstøj. Arbejder du fx som smed, så skal dit arbejdstøj sikre dig mod gnister eller skæreskader. Det kan betyde, at baggrundsmaterialet skal være lavet af et særligt materiale.

Generelt kan man sige, at refleksarbejdstøj skal passe din størrelse godt. Det skal være behageligt for dig at bruge. Du skal jo ikke strammes ind, så din bevægelsesfrihed formindskes. Du skal udføre et stykke arbejde. Og så skal det være nemt for dig at holde rent.

Apropos det med størrelser: Hvis du er en stor mand eller kvinde, der har svært ved at finde smart tøj, der passer, er her to gode steder at handle på nettet: https://www.arkuricurvy.dk til kvinder og https://www.storedrenge.dk/ til mænd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *