Bimeon

Søg på nettet

Artikler

Kan man bruge AI i psykoterapi?

I min hverdag som psykoterapeut benytter mine klienter sig af mange metaforer, for at beskrive deres problematikker, og forståelsen af dem selv og deres verden. Metaforer er billeder vi tager fra en oplevelse og lægger ned over en anden. Det gør vi mennesker hele tiden, både i vores sprog og i vores tanker. Og når vi opsøger en psykoterapeut som jeg, for at få hjælp til nogle problematikker, så er vi som mennesker også fastlåst i den måde vi metaforisk ser vores verden og de muligheder vi har i den på. Det er som regel meget simpelt, man opsøger hjælp, når man ikke selv kan finde vej videre i livet. Ofte har man følelser som magtesløshed eller håbløshed, og det kan være tungt at sidde med alene. Her er metaforerne faktisk en kæmpe stor hjælp.

Metaforens kraft

For eksempel kan en klient fortælle om at holde sig tilbage i skænderier, men også ved frokostbordet på arbejdet, fordi al diskution og samtale ofte opleves som en kamp der skal kæmpes om hvem der har ret. Klienten får ondt i maven og vil hellere smutte, end at være i diskutionerne. Jeg kan høre at klienten ikke har erfaring med at være i ordkrig, og finder det dybt ubehageligt. Ofte er diskutioner bundet op på metaforen krig. Der er en vinder og en taber. Men hvis man ikke har erfaringen og der aldrig var diskussioner i dit barndomshjem, kan det være meget ubehageligt at gå med i sådanne samtaler. 

AI dialogbilleder

Med en klient med sådan en problematik, skaber jeg derfor et AI genereret billede af en flok mennesker i diskussion, og jeg giver dem pistoler i hænderne, eller andet der viser at det er en krig. Men jeg laver også muligheder på billedet, som en sæbeboble, et timeglas, en blomst, et hvidt flag og hvad jeg ellers finder på. Jeg benytter billedet i samtalen med min klient, så vi sammen kan opdage handlemuligheder for min klient, så han kan være i en diskussion. Han kan gribe sæbeboblen og bruge den metaforisk til at tænke, at lige gyldigt hvilke ord de bekriger ham med, så glider de af på de sæbebolder han selv bringer til bordet. Eller han kan tage det hvide flag frem og sige, “du får ret og jeg får fred -dette kan vi ikke blive enige om”, eller han kan gribe blomsterne og forestille sig at i virkeligheden skyder alle bare med blomster, og der er ingen fare på fære. Næste gang klienten er i diskussion, er der noget der har forandret sig inden i ham, og han mærker nu en ny følelse omkring det at være i diskussionen, samt nye handlemuligheder i det.

Er du nysgerrig på hvad AI genererede dialogbillder kan i terapi, må du endeligt række ud til mig på anjadethurah.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *