Er du klar til folketingsvalget?

Folketingsvalget står for døren, og det er på tide at aflægge sin stemme. Måske har du allerede sat dig grundigt ind, hvem de forskellige kandidater er, og ved allerede hvem du vil stemme på.

Hvert 4. år afholdes der folketingsvalg, og her fordeles 179 pladser i folketinget. I Danmark har vi 10 storkredse, men der er mange mindre opstillingskredse under de større. Der er altså rigtig mange partier, som du potentielt kan stemme på. 

Hvordan bliver partierne valgt ind? 

De opstillede partier her i Danmark skal have mindst 2% af alle stemmerne for at kunne blive valgt ind. Det virker måske som en lille procentdel, men det er faktisk et stort tal, som skal udgøre de 2%.

Da Danmark er et demokrati, så er det os som vælger, hvem der skal sidde i folketinget. Hver en enkelt stemme tæller, derfor bør du altid huske at stemme, selvom du vælger at stemme blankt. 

Bliv klar til folketingsvalget

Der er mange ting, du kan gøre for at blive klædt godt på til folketingsvalget. Du kan for eksempel læse op omkring de forskellige folketingskandidater og blive klogere på, hvad de står inde for. 

Der findes også mange online test, hvor du kan besvare en række politisk fokuserede spørgsmål, og blive sporet ind på, hvilket parti som bedst matcher dine ideologier. Hvis du for eksempel brænder for sager, som handler om forbedringer i folkeskolen eller ældrepleje, så findes der partier, der er særlig engageret inden for disse områder. 

Stem til folketingsvalget

Din stemmeafgivning er fuldkommen anonym. Du har mulighed for at stemme på selve valgdagen eller, hvis du har besluttet dig, kan du stemme inde valget. Du har også muligheden for at stemme blankt, hvis du ikke ønsker at stemme på noget parti. 

Alle der har valgret vil automatisk modtage et valgkort i postkassen. På kortet finder du lokationen for valgstedet i din kommune. Hvis du ikke har mulighed for at møde op og stemme, så har du også muligheden for at brevstemme. Dog skal du altid sørger for at brevstemme i god tid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *