Elcykler og løbehjul

Når man bor i et land, hvor der er lang tradition for at køre på cykel, som fx i Danmark, så er det vist helt naturligt, at man også tager elcykler til sig. Jeg mener skridtet fra at køre på en almindelig cykel til at køre på en elcykel er ikke stort.
Der er delte meninger om elcykler. Nogen mener, det er at ’snyde’, når man kører på elcykel. Der andre, der mener, at det er en fortrinlig måde at holde kroppen i gang på, fordi den hjælper svage cyklister til at komme frem. Det kan fx være ældre mennesker, som ikke har så mange kræfter til at kunne komme op ad en lang, sej bakke. Eller det kan være mennesker, som har haft et langt sygdomsforløb, men som gerne vil tilbage i form igen og derfor har brug for lidt hjælp til at træne sin krops muskler op igen.

Også el-løbehjul

Det er jo ikke meget anderledes end de smarte og populære el-løbehjul som disse: https://fedepriser.dk/shop/el-loebehjul-112c1.html

Jeg har set en undersøgelse, hvor det viser sig, at elcykler er populære blandt ældre mennesker. Dvs. dem, som er over 65 år gamle. Det kan jeg godt forstå. Den kan hjælpe dem til at komme fra deres hjem til supermarkedet, uden at de bliver udsat for fare, fordi de ikke kan følge med trafikken.

Men generelt, så bliver elcykler mere og mere almindelige. De er nemlig også mere miljøvenlige, end en bil er. Det kan måske være et problem at parkere cyklen, men det kan det sandelig også være med en bil. Supermarkedets parkeringsplads lørdag formiddag er altid fyldt!

Hvad siger loven?

Men hvad er forskellen på en elcykel og en almindelig cykel? Ja, som navnet siger, så er en elcykel en cykel med en elektrisk motor.
Egentlig gælder de samme regler for elcykler, som for almindelige cykler. De skal have de samme bremser og lys mv. som alle andre cykler. Men der er nogle få forskelle. De handler om cyklens motor:

  • En elcykel må kun have en enkelt motor
  • Motoren må kun give hjælp, når der trædes i pedalerne
  • Motorens effekt må højst være 250 watt
  • Du må ikke køre hurtigere end op til 25 km i timen

Det kan godt være, at du gerne vil have en elcykel, fordi den gør livet lidt nemmere, og så er den meget billigere, end en bil er. Den er dog noget dyrere end en almindelig cykel.
Men er du i færd med at købe én, så husk, at dens batteri skal lades op. Det er også fornuftigt, hvis du sørger for at kende elcyklen, inden du køber den. Det kan tage en lille smule tid at vænne sig til den, fordi den har en motor. Spørg eventuelt en forhandler, om du må få en prøvetur, så du ved, hvad du går ind til.

Og husk, der gælder de samme regler i trafikken, som for alle andre cykler. Men jeg vil især påpege, at du også skal købe dig en god cykelhjelm, hvis du køber en elcykel. At køre uden hjelm er direkte farligt. Også selv om du ikke kører hurtigt.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *